• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Algemeen
  • /
  • Hoe kan je het beste suède schoenen schoonmaken? [2022]
februari 23, 2022

Wil jij eenvoudig alle vlekken uit je suède schoenen verwijderen?

Suéde schoenen zien er erg elegant en stijlvol uit. Om die reden wil je ze natuurlijk ook erg schoon houden. Suéde schoenen zijn er in allerlei verschillende soorten. Zo zijn er suède slofjes, suéde hakken en gewone suéde schoenen.

Deze populaire schoenen zijn erg duurzaam en voelen tegelijkertijd erg zacht aan. Ook houden deze schoenen erg veel warmte vast wat vooral in de herfst en winter erg gewenst is. Het nadeel van suéde schoenen is wel dat ze sneller vuil worden.

In tegenstelling tot leren schoenen kun je ze namelijk niet zomaar met een doekje afnemen om ze weer schoon te krijgen. Om jou te helpen laten wij jou weten hoe je gemakkelijk suéde schoenen schoonmaakt zonder de kleur of kwaliteit hierbij aan te tasten.

Wat zijn suéde schoenen eigenlijk?

Het materiaal waarvan suéde schoenen gemaakt zijn is de binnenste laag huid van onder andere lammetjes, varkens, koeien, maar ook herten en geiten. Zoals je waarschijnlijk wel weet wordt leer van de buitenste laag van deze huid gemaakt.

Suéde is zachter en wordt uit diepere huidlagen van deze dieren gehaald. Dit zorgt er voor dat suéde een meer pluizige uitstraling heeft. Dit materiaal houdt om die reden ook een stuk meer warmte vast dan dat leer doet.

Beide materialen zijn erg duurzaam, toch neemt suéde sneller vloeistoffen op dan leer en houdt het langer vlekken vast. Suéde is daarentegen wel weer een stuk slijtagebestendiger dan bijvoorbeeld katoen.

Suéde schoenen zijn minder flexibel dan bijvoorbeeld sportschoenen, logisch ook want je wilt natuurlijk wel stevige en elegante winterlaarzen of werkschoenen. Je verwacht van suéde schoenen dat zij erg stabiel zijn en vooral ook comfortabel aanvoelen.

Helaas zijn suéde schoenen niet alleen maar rooskleurig en zijn zij dus wel erg gevoelig voor vocht. Draag jij je suéde schoenen naar het bos of strand? Dan is de kans aanwezig dat zij vies worden en er zichtbare vlekken ontstaan. Gelukkig gaan wij jou daarbij helpen.

suéde schoenen

Suéde schoenen schoonmaken

Hoe moet je suéde schoenen schoonmaken? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het soort materiaal waarvan de schoen is gemaakt. Er zijn namelijk verschillende soorten suéde schoenen. Zo kunnen sommige suéde schoenen al met een doekje schoongemaakt worden.

Ook zijn er verschillende redenen waarom jij je suéde schoenen moet schoonmaken. Zo kunnen de schoenen verschillende problemen vertonen. Denk bijvoorbeeld aan slijtagesporen, vlekken en verkleuringen.

Suéde schoenen zijn vaak al behandeld met een water werende coating. Dit geeft uiteraard niet de 100% garantie dat jouw suéde schoenen niet alsnog vlekkerig zullen worden. Zo is het niet verstandig om met je suéde schoenen in plassen te springen.

Aan de andere kant wil je je suéde schoenen ook gewoon kunnen gebruiken en ze niet te hoeven behandelen als een potje porselein. Worden ze dan toch vies? Dan ga je nu ontdekken hoe je ze weer vlekvrij kunt krijgen.

suéde schoenen

Wat heb je nodig om suéde schoenen schoon te maken?

Het is mogelijk om suéde schoenen of andere suéde kleren naar de stomerij te brengen. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. Wil jij liever zelf je suéde schoenen of kledingstuk schoonmaken? Dan hebben wij een budget vriendelijke oplossing voor je.

Afhankelijk van de vlek in je suéde schoenen zijn de volgende hulpmiddelen van belang om de hardnekkige vlek te verwijderen.

Efficiënte hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld een suéde borstel, suéde rubber, van papier of stof gemaakte handdoeken, potloodgum, witte azijn, een nagelvijl en leer reiniger wat gemaakt is voor suéde.

Nu je weet wat handige hulpmiddelen zijn voor het schoonmaken van suéde schoenen geven wij een handig stappenplan weer om je schoenen weer schoon te krijgen.

Zo krijg jij je suéde schoenen schoon!

Stap 1.

Laat je schoenen volledig drogen

Allereerst is het belangrijk om je suéde schoenen volledig vochtvrij te krijgen. Dit kan je doen door je schoenen gewoon te laten drogen en een tijdje te wachten. Ook kun je dit proces zelf versnellen door met een handdoek of keukenpapiertje je schoenen water en stofvrij te krijgen.

Stap 2.

Wrijf voorzichtig met een handdoek of suéde borstel 

Als tweede is het belangrijk om naar de richting van de suéde te kijken. Je moet namelijk suéde met de richting mee borstelen om de vezels van de suéde niet aan te tasten. Vervolgens kun je voorzichtig over het materiaal wrijven.

Stap 3.

Gebruik een suéde rubbertje of een gum

Is de vlek nog niet verdwenen? Dan kan je een suéde rubbertje of een potloodgum gebruiken (Deze moet uiteraard wel goed schoon zijn). Hierbij kun je een wat stevigere druk uitoefenen over de vlek heen. Hiermee verwijder je vaak gemakkelijk stofophopingen.

Stap 4.

Nog niet vlekvrij? Gebruik witte azijn op een zachte doek

Is de vlek nog niet verdwenen? Dan kun je moeilijkere vlekken ook prima wegboenen met een beetje witte azijn op bijvoorbeeld een microvezeldoekje. Het beste is om hierbij steeds een klein beetje witte azijn aan te brengen op het oppervlak.

Inweken helpt niet, het is daarom echt nodig om goed te boenen. Verkleurt het suéde? Maak je dan geen zorgen. De kleur veranderd namelijk doordat het suéde nat word. Je suéde schoenen zullen dus vanzelf hun oorspronkelijke kleur terugkrijgen.

Stap 5.

Zijn de vlekken nog niet weg? Gebruik dan leer reiniger

Zijn de vlekken nu nog niet verdwenen? Dan is er altijd nog de optie om een leer reiniger te gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je een leerontvetter gebruikt die ook daadwerkelijk geschikt is voor suéde schoenen.

Er zit namelijk een groot verschil tussen suéde en leer. Je wilt daarom wel middelen gebruiken welke ook daadwerkelijk geschikt zijn voor suéde schoenen. Lees daarom de instructies op de verpakking goed door!

Is het vuil/de vlek verdwenen?

Gefeliciteerd, je hebt je suéde schoenen vlek vrij gekregen. Het kan altijd handig zijn om achteraf, wanneer je schoenen droog zijn, nog even na te borstelen om de vlek echt volledig er uit te krijgen. Ook hierbij is het belangrijk om met de nerf mee te borstelen.

Zoals je weet zijn suéde schoenen er niet voor gemaakt om in de wasmachine of wasdroger gegooid te worden. Toch is het reinigen van suéde schoenen lang niet altijd zo moeilijk als mensen denken. 

Zoals je nu weet kun je ook met budget vriendelijke hulpmiddelen gemakkelijk je suéde schoenen schoon krijgen. Wij willen je graag bedanken voor de tijd die je genomen hebt om deze korte handleiding van ons door te lezen.

Nu je suéde schoenen weer schoon zijn kun je weer met ze op stap. Geniet hier van!

Misschien ook interessant?


Over de auteur

Hey, ik ben Mick, een 28 jarige SEO writer met passie voor Nike. Zo beschik ik al over een aardig gevulde kledingkast met vooral, je verwacht het al, Nike kleding. Ook ben ik trots bezitter van enkele Limited Edition Nike sneakers en ben ik altijd op jacht naar nieuwe modellen. 

Wil jij graag van alles leren of weten over Nike? Dan zit je bij ons blog aan het goede adres. Wij houden je namelijk graag op de hoogte en delen ook graag onze kennis met jou!

Over ons
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>